ROI formule

Je komt online veelal de simpele onderstaande formules ter berekening van de ROI tegen
ROI formule: Return On Investment (ROI) = (Verwachte) opbrengst/ Investering (kosten) × 100%.

Het berekenen van de ROI van marketingacties lijkt heel eenvoudig, echter komt er vaak veel meer bij kijken dan je vooraf denkt. Veel secundaire facetten die niet direct een x waarde vertegenwoordigen worden niet meegenomen in de afweging. Dit vergroot de kans op overhaaste en soms zelfs verkeerde conclusies.

Maar wat vertegenwoordigd de paramater “opbrengst” in de deze ROI formule exact? De investering is doorgaans eenvoudiger te berekenen. Maar wanneer de opbrengst niet geheel inzichtelijk is, klopt de uitkomst van je ROI berekening niet. Hierdoor kunnen marketing strategisch verkeerde keuzes worden gemaakt in de nieuwe marketingstrategie of optimalisatie van de bestaande strategie.